Castelul Peleș

Cont afacere turistică
Castelul Peleș
Castelul Peleș
Castelul Peleș Castelul Peleș Castelul Peleș Castelul Peleș Castelul Peleș Castelul Peleș Castelul Peleș Castelul Peleș Castelul Peleș Castelul Peleș

Castelul Peleș, unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, a fost reședința de vară a familiei regale. Castelul, după 11 ani de construcții, a fost dat în folosință în anul 1883, însă lucrările au continuat până în anul 1914 când a fost finalizat așa cum îl cunoaștem astăzi.

 

Încă de la inaugurare, casteul Peleș a avut electricitate, apă curentă, canalizare, încălzire centrală, lift interior și aspirator, fiind unul dintre cele mai moderne castele la acea perioadă și primul castel electrificat în întregime din Europa. Castelul a avut o sală de teatru cu 200 de locuri care, ulterior, a fost transformată în sală de cinema, primul cinematograf din România, cu 60 de locuri și lojă regală. Toate instalațiile sunt și astăzi funcționale.

 

În vecinătatea castelului au fost construite Castelul Pelișor, Corpul de Gardă, Vila Șipot și Economatul (pentru găzduirea demnitarilor și angajaților curții regale, astăzi complex hotelier format din Hotel Economat, Vila Șipot și Vila Corpul de Gardă), Casa de Vânătoare Foișor (închisă publicului), Grajdurile și Uzina Electrică (micro-hidrocentrală pe cursul pârâului Peleș).

 

Castelul a fost confiscat de către comuniști în 1948 și declarat muzeu în 1953, însă a fost închis publicului între 1975-1990 fiind declarat de interes protocolar. În 1990, atât Castelul Peleș cât și Castelul Pelișor sunt reintroduse în circuitul turistic. La 20 februarie 2007, castelul este retrocedat fostului suveran, regele Mihai I de România care i-a păstrat calitatea de muzeu, lăsându-l deschis publicului.

 

Astăzi, Castelul Peles poate fi vizitat în proporție de 35%.

Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec