Cetatea Brassovia

Cont afacere turistică
Cetatea Brassovia
Cetatea Brassovia
Cetatea Brassovia Cetatea Brassovia

Cetatea Brassovia (sau Cetatea Brașovia) este un monument istoric situat pe vârful Tâmpa al masivului Postăvaru. În evul mediu, era cel mai important punct de apărare pentru cetatea Brașovului.

Cetatea Brassovia a fost construită în secolul al XIII-lea, pe locul unor fortificații mai vechi, ca loc de refugiu pentru locuitorii Brașovului, fiind amplasată pe un platou situat în imediata apropiere a vârfului Tâmpa. Avea o formă aproape triunghiulară, fiind flancată pe două laturi de coaste abrupte, iar pe a treia de o pantă pe care s-au construit alte fortificații. Întreaga suprafață fortificată ocupa aproximativ 23 ha, puține fagmente din zid mai păstrându-se și azi. În interiorul cetății se găseau rezervoare de apă și o capelă. Cetatea nu a fost niciodată cucerită, fiind ocupată numai în urma unor tratate.

Iancu de Hunedoara hotărăște să demoleze cetatea pentru că era greu accesibilă, greu de întreținut și ar fi putut deveni un real pericol pentru oraș, deja înconjurat de ziduri de apărare, în cazul în care ar fi cucerită de dușmani. În primăvara anului 1455, nu mai rămăsese decât capela, ulterior demolată și ea.

La stația de urcare a telecabinei, turiștii pot vizualiza o machetă a cetății, machetă realizată de către Agenţia Metropolitană Braşov.

Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec