Cetatea de Scaun a Sucevei

Cont afacere turistică
Cetatea de Scaun a Sucevei
Cetatea de Scaun a Sucevei
Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei (sau Cetatea Sucevei) este o cetate medievală situată la marginea de est a orașului Suceava, pe marginea unui platou aflat la 70 m deasupra luncii Sucevei.

Nu trebuie confundată cu Cetatea Șcheia (Cetatea de Apus), construită de același domnitor.

Cetatea de Scaun a Sucevei făcea parte dintr-un sistem de fortificații, compus din cetăți și mănăstiri, construit începând cu sfârșitul secolului al XIV-lea, odată cu apariția la granițele Moldovei a pericolului otoman. Fortificația este compusă dintr-un castel (Fortul Mușatin), o incintă exterioară, un șanț de apărare și un zid de contraescarpă pe marginea exterioară a șanțului.

Cetatea a fost construită undeva înainte de anul 1388, an în care domnitorul Petru al II-lea Mușat (1375-1391) mută capitala Moldovei de la Siret la Suceava.

Cetatea a servit aproape trei secole ca reședință domnească, perioadă în care a fost fortificată, în special de către Ștefan cel Mare, avariată, arsă și cucerită de mai multe ori.

În anul 1673, domnitorul Dumitrașcu Cantacuzino, la porunca turcilor, distruge cetatea. Timp de două secole, Cetatea Sucevei va rămâne o ruină, degradându-se și mai mult odată cu trecerea timpului. În anul 1684, în urma unui cutremur, întreaga latură de nord se prăbușește.

Începând cu anul 1895, arhitectul austriac Karl Romstorfer începe lucrările de restaurare, lucrări care mai continuă și acum.


Program de vizitare: luni - închis (decembrie, ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, septembrie, octombrie , noiembrie, decembrie), deschis (iunie, iulie, august) | 09.00 - 20.00 (martie), 09.00 - 21.00 (aprilie), 08.00 - 22.00 (mai, iunie, iulie, august), 10.00 - 21.00 (septembrie), 10.00 - 20.00 (octombrie, noiembrie), 10.00 - 19.00 (decembrie, ianuarie, februarie)
Ultima intrare cu o oră înainte de închidere
Taxe de vizitare
Cetatea de Scaun: adulți - 12 lei | elevi, studenți - 3 lei |
Evenimente: adulți - 12 lei | elevi, studenți - 3 lei |

Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec