Cetatea Râșnov

Cont afacere turistică
Cetatea Râșnov
Cetatea Râșnov
Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov este una dintre cele mai bine păstrate fortificații din evul mediu din Transilvania. Cetatea este amplasată pe un deal calcaros din imediata vecinătate a orașului Râșnov.

În anul 1211, regele Andrei al II-lea al Ungariei acceptă serviciile militare ale Cavalerilor Teutoni și le acordă Țara Bârsei. În anul 1224, aceștia îi cer Papei să-i treacă direct sub autoritatea papală, fapt ce-l înfurie pe rege care îi alungă, după lupte grele, un an mai târziu. În această perioadă, Cavalerii Teutoni ar fi construit o fortificație din lemn, pe locul pe care este amplasată Cetatea Râșnov, aceasta fiind cea mai importantă fortificație după intrarea în Transilvania prin drumul Branului.

Nu se știe cu exactitate când cetatea din piatră a fost ridicată, însă aceasta este menționată documentar în anul 1335 cu ocazia unei invazii tătărăști. Cu această ocazie, întreaga Țară a Bârsei a fost pustiită, "în afară de cetatea de pe Tâmpa și de Cetatea Rașnovului".

Cetatea Râșnov are o singură cale de acces, în partea dinspre est. Mai întâi se pătrunde într-o "curte exterioară", utilizată pentru adăpostul vitelor, prin două porți, dintre care una specială pentru animale. Mai departe, se intră în "curtea interioară", destinată locuitorilor, dar care servea și ca adăpost și cămară pentru oamenii din împrejurimi pe timpul asediilor.

Cetatea a fost cucerită o singură dată, când s-a predat lui Gabriel Bathory, în anul 1612, din cauza lipsei apei. După ce răscumpără cetatea, un an mai târziu, râșnovenii vor săpa în stâncă timp de 17 ani, între 1623-1640, o fântână adâncă de 98 m.

Cetatea Râșnov a fost scena unde au fost turnate cadre pentru filme ca Nemuritorii, Dacii, Mihai Viteazul, Columna sau filmul american Cold Mountain.

În interiorul cetății există un muzeu de artă medievală care expune arme, armuri, instrumente de tortură, mobilier și obiecte de port popular de epocă.

Poză de la Treteen - Operă proprie, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12584018
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec