Cimitirul Vesel din Săpânța

Cont afacere turistică
Cimitirul Vesel din Săpânța
Cimitirul Vesel din Săpânța
Cimitirul Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel este un cimitir situat în localitatea Săpânța din județul Maramureș. Cimitirul este faimos pentru crucile viu colorate ale mormintelor, picturile naive și epitafurile aduse persoanelor înmormântate.

Istoria cimitirului începe în anul 1935 când preotul greco-catolic, în același timp și profesor de română și latină, Grigore Rițiu (ulterior prigonit, arestat și torturat de comuniști) cere cioplitorului în lemn Stan Ioan Pătraș să facă partea verticală a crucilor mai lată pentru a crea loc pentru epitaf (=inscripție funerară, în versuri sau în proză, cuprinzând elogiul defunctului sau o sentință morală).

Fiind atras încă din fragedă tinerețe de sculptura în lemn, pictură și poezie, viitorul artist popular Stan Ioan Pătraș și-a perfecționat stilul, a făcut crucile mai înguste și pe lângă epitafurile ironice, scrise la persoana întâi, naive, cu greșeli gramaticale și în limbaj arhaic, a adăugat sculpturi în relief pictate în culori vii obținute din pigmenți naturali. Culoarea predominantă este un albastru special care astăzi este cunoscut ca albastru de Săpânța. Unele cruci prezintă pe o parte o descriere a vieții celui decedat, iar pe cealaltă este prezentat motivului morții.

Se presupune că artistul s-ar fi inspirat din cultura dacilor, care considerau moartea un eveniment vesel, contrar culturii populare actuale în care aceasta este văzută ca un episod trist.

La început, artistul a sculptat în jur de 10 cruci pe an, însă, până la moartea sa din anul 1977, a reușit să realizeze aproximativ 700 de cruci, el însuși fiind înmormântat sub o cruce creată în acest stil. Casa lui Stan Ioan Pătraș, situată în vecinătatea cimitirului, este astăzi muzeu. În prezent, cimitirul numără aproximativ 800 de cruci.

Cimitirul vesel din Săpânța prezintă, în epitafe vesele, poveștile de viață ale săpânțenilor.

Video de la Stan Ioan Ovidiu (Operă proprie) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], prin Wikimedia Commons
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec