Crucea Eroilor Neamului

Cont afacere turistică
Crucea Eroilor Neamului
Crucea Eroilor Neamului
Crucea Eroilor Neamului Crucea Eroilor Neamului

Crucea Eroilor Neamului (Crucea de pe Caraiman) este un monument istoric construit în memoria eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial în luptele împotriva armatelor Puterilor Centrale.

Monumentul a fost construit între anii 1926-1928, la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I al României. La vremea respectivă, Crucea Eroilor Neamului era cea mai înaltă construcție din lume situată la o astfel de altitudine (2291 m).

Crucea este amplasată chiar pe marginea abruptului dispre Valea Seacă, este executată din profile de oțel și are 28 m înălțime, brațele crucii măsurând 7 m fiecare. Stâlpul vertical, cu o lățime de 2 m, este amplasat pe un soclu din beton armat, placat cu piatră și cu o înălțime de 7,5 m.

La început, Crucea a fost iluminată cu ajutorul unui generator de energie electrică, amplasat în soclul din beton, și a 120 becuri de 500 W care erau aprinse două nopți pe an - de Sfânta Maria Mare și de Înălțarea Domnului. Ulterior a fost racordată la rețeaua electrică. A fost aproape de mutilare în timpul regimului comunist, care intenționa să-i reteze brațele, iar instalația de iluminat a fost de mai multe ori vandalizată de către turiști.

În prezent, Crucea de pe Caraiman se află în administrarea Consiliului Local al orașului Bușteni și este iluminată în fiecare noapte de 300 de becuri de 500 W.

Foto de la Mihai Robu (Operă proprie) [CC BY-SA 3.0 ro (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ro/deed.en)], prin Wikimedia Commons
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec