Edificiul roman cu mozaic

Cont afacere turistică
Edificiul roman cu mozaic
Edificiul roman cu mozaic
Edificiul roman cu mozaic

Edificiul roman cu mozaic din Constanța se află situat pe faleza de SV a orașului, între Piața Ovidiu și strada Termele Romane.

Edificiul roman cu mozaic a fost descoperit în anul 1959, în timpul lucrărilor făcute pentru construirea unor blocuri de locuințe. Edificiul a fost afectat de lucrările făcute în perioada modernă pentru amenajarea portului, dar și de timpul în care a stat sub pământ. Lucrarile de scoatere la lumina a edificiului s-au întins pe mai mulți ani și au dezvăluit că impunătoarea construcție se desfăşura în antichitate pe trei terase cu încăperi diverse, fiind un edificiu luxos şi foarte costisitor, plasând construcția lui într-un moment de înflorire a economiei Tomisului, în care oraşul şi-ar fi permis construcţia şi decorarea lui.
Au existat mai multe discuţii referitoare la datarea monumentului. Probabil a fost ridicat spre sfârşitul secolului al II-lea p.Chr, apoi mărit în secolele următoare. Pavimentul s-a realizat prin secolul al IV-lea şi întregul ansamblu, cu reparaţii succesive, a funcţionat până la începutul secolului al VII-lea.

Edificiul roman cu mozaic din Constanța este subordonat Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie și se află înscris pe lista monumentelor istorice din județul Constanța.

De la Zlatko Krastev - Operă proprie, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=879557
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec