Epava Evangelia

Cont afacere turistică
Epava Evangelia
Epava Evangelia
Epava Evangelia Epava Evangelia Epava Evangelia
Epava Evangelia (Epava din Costinești) este cea mai cunoscută epavă de pe litoralul românesc. Nava Evanghelia a fost o navă comercială, construită pe șantierul care a construit și celebrul Titanic, Harland and Wolff din Belfast, Irlanda, și lansată la apă pe 28 mai 1942 sub numele de ”Empire Strength”. 
 
Ulterior nava a purtat pe rând numele  ”Saxon Star”,  ”Redbrook” și apoi ”Evanghelia”, ultimul proprietar fiind compania grecească Hanton Embinas Andros.
 
În noptea dintre 14 și 15 octombrie 1968, pe o ceață deasă, nava s-a apropiat foarte mult de țărm și a rămas blocată între 2 stânci la aproximativ 200m de țărm în dreptul localității Costinești, locul în care se află și astăzi. Zona în care nava a eșuat este o zonă stâncoasă ceea ce ar fi făcut ca operațiunile de salvare să fie foarte costisitoare și chiar periculoase. Evanghelia, care, la momentul naufragiului, se afla la câțiva ani de momentul casării, a fost abandonată de echipaj și în acest fel, în mod legal, a intrat în patrimoniul românesc.
 
Povestea naufragiului este destul de controversată și numeroase povești au apărut de-a lungul timpului. Cea mai răspândită spune ca nava ar fi aparținut celebrului armator grec Aristotel Onassis care, împreună cu căpitanul, ar fi premeditate naufragiul pentru a încasa prima de asigurare. Ipoteza naufragiului premeditat este susținută de argumentul că, în momentul naufragiului, deși ceața era destul de deasă, marea era foarte liniștită, iar instalațiile de navigație funcționau perfect. Cert e că regimul comunist de atunci a păstrat tăcerea în legătură cu împrejurările în care a naufragiat o navă comercială capitalistă.
 
În anii care au urmat, epava a atras din ce în ce mai mulți turiști contribuind la dezvoltarea turismului local și devenind astfel unul din simbolurile stațiunii. Deși se află într-o stare avansată de descompunere, epava Evanghelia se încăpățânează să rămână la suprafață, aproape în aceeași stare în care a naufragiat.
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec