Lacul Roșu

Cont afacere turistică
Lacul Roșu
Lacul Roșu
Lacul Roșu

Lacul Roșu este un lac de baraj natural, situat la poalele Muntelui Hășmașul Mare, foarte aproape de Cheile Bicazului, la aproximativ aceeași distanță de Bicaz (31 km) și Gheorgheni (25 km).

Lacul s-a format în urma prăbușirii unui versant al muntelui la cutremurul din 1838 și care a creat un baraj de roci argiloase în calea cursurilor de apă (pâraiele Suhard și Oii) care acum alimentează lacul. Din lac pornește râul Bicaz. Lacul ocupă o suprafață de aproape 11,5 ha, are un perimetru de 2.830 m și o adâncime maximă de 10,5 m.

După formarea acumulării de apă, pădurea de brazi a fost inundată. Sedimentele cu conținut de oxizi și hidroxizi de fier, de culoare roșie, transportate de Pârâul Roșu au contribuit la pietrificarea arborilor submerși. În timp, barajul de argilă s-a erodat și lacul a scăzut în suprafață și adâncime, scoțând parțial la suprafață trunchiurile de brad pietrificate.

În lac trăiesc specii de pești (pastrav, lipan, boiștean) și raci. În coada lacului dinspre pârâul Oii, mai exact pe un afluent al său, Pârâul Licoș, se găsește o păstrăvărie.

Zona lacului este ferită de vânturi și aerul este foarte curat. Se pot închiria bărci pentru o plimbare pe lac printre trunchiurile de brad.

Poză de la Mihai mad - Operă proprie, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19120506
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec