Lacul Sfânta Ana

Cont afacere turistică
Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana Lacul Sfânta Ana Lacul Sfânta Ana Lacul Sfânta Ana Lacul Sfânta Ana Lacul Sfânta Ana Lacul Sfânta Ana Lacul Sfânta Ana Lacul Sfânta Ana Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România și este situat pe muntele Ciomatu din Carpații Orientali, în apropiere de stațiunea Tușnad.

Muntele Ciomatul are două cratere vulcanice. În craterul cel mai vechi, Mohoșul sau Ciomatu Mare, care este un crater deschis, s-a format Tinovul Mohoș (tinov = mlaștină săracă în substanțe minerale și nutritive). În celălat crater, Ciomatu Mic sau simplu Ciomatu, care este un crater închis, s-a format Lacul Sfânta Ana.

Lacul Sfânta Ana are o formă ovală, cu lungimea de 620 m și lățimea de 460 m, o adâncime maximă de 7 m, o suprafață de 19,5 ha și un perimetru de 1,7 km care se poate parcurge într-o plimbare lejeră de 45 min - 1 oră. Stratul de sedimente de pe fundul lacului atinge 4 m grosime. Iarna, grosimea gheții atinge o grosime de 1 m.

Nu a fost stabilită cu exactitate data ultimei erupții, care variază între acum 32.000 de ani și acum 9.800 de ani. Se presupune că istoria lacului a început cu circa 9.800 – 8.800 ani în urmă, ca turbărie și lac puțin adânc.

Singura sursă de alimentare a lacului este apa pluvială. Măsurătorile, luând în calcul precipitațiile, aria de colectare și evaporarea, indică că nivelul apei ar trebui să crească cu aproximativ 0,5 m pe an. În realitate, adâncimea lacului este în scădere de la un maxim istoric înregistrat de 12 m. Acest fapt se explică prin scurgerile subterane care alimentează izvoarele de pe exteriorul conului vulcanic.

Puritatea apei se apropie de cea a apei distilate având un grad de mineralizare extrem de scăzut. Flora și fauna sunt extrem de sărace. Pe margine, în apele puțini adânci, se pot observa însă câțiva pești introduși probabil de om.

Se poate ajunge la lac cu mașina, prin Bixad, sau pe un traseu marcat de aproximativ 3 ore care pornește din stațiunea Băile Tușnad. După aproximativ 2 ore de urcat pe o cărare șerpuită pe o pantă aproape verticală, priveliștea care se arată, cu lacul în prim plan, este magnifică.

Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec