Lacul Vulturilor (Lacul fără fund)

Cont afacere turistică
Lacul Vulturilor » Lacul Vulturilor/ Lacul Fără Fund
Lacul Vulturilor/ Lacul Fără Fund
Lacul Vulturilor » Lacul Vulturilor/ Lacul Fără Fund
Lacul Vulturilor (cunoscut și ca Lacul Fără Fund) este un lac periglaciar (situat la periferia unui fost ghețar) și este situat pe versantul Mălâia din Munții Siriului, în județul Buzău.
Lacul a apărut ca urmare a alunecărilor de teren care au creat un baraj în cursul unui râu care se alimenta din ghețari.
Lacul Vulturilor se află la o altitudine de 1420 m, ocupă o suprafaţă de aproximativ 1 ha și are o adâncime maximă de 2,5 m. Lacul este alimentat din ploi, zăpezi şi izvoare și nu are o scurgere superficială, excedentul de apă după evaporare pierzându-se în infiltrări subterane.
Denumirile lacului provin din:
  • Lacul Vulturilor: Conform unei legende, consemnate de Alexandru Vlahuță în România pitorească, lacul ar fi fost locul unde vulturi veneau să bea apă și să-și învețe puii să zboare.
  • Lacul Fără Fund: Conform unei alte legende, un cioban a aruncat bâta în apa lacului și a plecat părăsindu-și turma de mioare. Când a regăsit bâta în apele Dunării, i s-a făcut dor de mioarele lui și s-a întors acasă.
În apropiere de Lacului Vulturilor, se află Lacul Sec care ocupă aproximativ 2,5 ha. Lacul Sec este o zonă cu câteva ochiuri de apă, adânci de 10-20 cm, care s-a format prin colmatarea unui lac periglaciar de adâncime mică.
Pe malul Lacului Vulturilor, se află cabana de vânătoare cu același nume, care este închisă pentru turiști. În zonă, pot fi văzute capre negre.
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec