Mănăstirea Bârsana

Cont afacere turistică
Mănăstirea Bârsana
Mănăstirea Bârsana
Mănăstirea Bârsana

Mănăstirea Bârsana este o mănăstire ortodoxă de maici situată în comuna Bârsana din județul Maramureș. Mănăstirea este construită după 1989 pe locul unei vechi mănăstiri.

La Bârsana au existat două mănăstiri, situate la aproximativ 8 km distanță, una în locul numit Valea Slatinei, iar alta pe dealul Humana.

Mănăstirea de pe dealul Humana este atestată documentar pentru prima în anul 1390 și a dispărut în secolul al XVIII-lea, când au fost distruse mai multe biserici și mănăstiri de pe teritoriul Transilvaniei.

Mănăstirea de pe Valea Slatinei, inițial o sihăstrie, datează probabil din secolul al XIII-lea sau din primii ani ai secolului al XIV-lea. În a doua jumătate a secolului al XIV-lea, mănăstirea este mutată pe un platou care va primi numele de Podurile Mănăstirii unde va rămâne până în anul 1791 când este desființată. Călugarii se refugiază în Moldova la Mănăstirea Neamț, chiliile și clădirile anexe sunt distruse, averea confiscată și locul mănăstirii predat bisericii greco-catolice. În anul 1806, credincioșii din Bârsana vor muta biserica de lemn a fostei mănăstiri, care data din anul 1720, chiar în vatra satului, acolo unde se află și azi. Locul mănăstirii va fi ocupat, pentru aproape două secole, de livezi, fânețe și arături.

Pe locul vechii mănăstiri, în anul 1994, este sfințită noua Mănăstire Bârsana. Ansamblu arhitectural este construit în stil marmureșean, din lemn de stejar și pietre de râu.

Video de la Stan Ioan Ovidiu (Operă proprie) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], prin Wikimedia Commons Poză de la Stan Ioan Ovidiu - Operă proprie, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50625115
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec