Mănăstirea Dealu

Cont afacere turistică
Mănăstirea Dealu
Mănăstirea Dealu
Mănăstirea Dealu

Mănăstirea Dealu este o mănăstire de maici, situată in partea de nord-vest a orașului Târgoviște, pe un deal, de la care și-a luat și numele.

Ansamblul mănăstiresc a trecut prin mai multe etape de restaurare de-a lungul timpului, Biserica Sf. Nicolae, monument istoric, fiind cel mai vechi corp arhitectural care s-a păstrat din vechiul ansamblu.

Mănăstirea a fost ridicată între anii 1499-1501 de domnitorul Radu cel Mare, pe locul unui alt lăcaș de cult anterior. Biserica nu a fost complet terminată, pictura ei urmând a fi realizată abia în timpul lui Neagoe Basarab (1512-1521). În anii ce au urmat mănăstirea a fost jefuită și distrusă parțial, dar voievozi ca Radu Mihnea, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu au contribuit la refacerea ansamblului. La toate acestea s-au adăugat cutremurul din 1802, apoi cel din 1838. Reparațiile au fost minore, restul rămânând în ruină, dar Domnitorul Gheorghe Bibescu s-a implicat în refacerea mănăstirii.
În timpul Razboiului de independentă (1877-1878) aici a funcționat un lagăr de prizonieri turci. Ulterior s-a înfiintat Școala divizionară de ofițeri, pâna în 1883. În această perioadă zidurile vechii biserici au fost deteriorate.
La începutul secolului al XX-lea aici s-a mutat Școala copiilor de trupă, iar din 1912 un liceul militar. Cu acest prilej clădirile din vechiul ansamblu s-au înlocuit, păstrându-se numai biserica și clopotnița.
Cutremurul din 1940 a pricinuit iar distrugeri. Liceul s-a mutat, iar biserica și restul au rămas în paragină până în timpul părintelui patriarh Justinian Marina când s-au început lucrarile de consolidare și refacere ale vechiului monument.
După refacerea mănăstirii din 1958, aici a fost Casa sanatorială și de odihnă pentru preoții și călugarii în vârstă ai Patriarhiei Române până în 1986, când instituția a fost transformată în mănăstire de maici.

De la Cristian Chirita - Cristian Chirita, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1507650
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec