Mănăstirea Gura Motrului

Cont afacere turistică
Mănăstirea Gura Motrului
Mănăstirea Gura Motrului
Mănăstirea Gura Motrului

Mănăstirea Gura Motrului este o mănăstire ortodoxă de călugări, situată în satul Gura Motrului, la 3 km distanță de drumul ce leagă Filiaşi de Drobeta Turnu Severin.

Mănăstirea Gura Motrului are drept prim ctitor pe Sfântul Cuvios Nicodim, care la sfârşitul secolului al XIV-lea a ridicat aici un schit de lemn format dintr-o biserică mică și câteva chilii. La aproximativ 2 km sud de mănăstire se află Izvorul Sfântului Nicodim. A doua ctitorie, atestată documentar în 1519, este a logofătului lui Neagoe Basarab, Harvat.
Biserica de astăzi a fost reconstruită în 1653, de Preda Brâncoveanu, fiind pictată în vremea lui Constantin Brâncoveanu. Între anii 1841-1853 mănăstirea este refăcută şi repictată pe cheltuiala domnitorului Barbu Știrbei Vodă, precum și prin grija arhimandritului Eufrosim Poteca.

Mănăstirea găzduieşte un muzeu ce expune piese de artă religioasă, carte veche românească, icoane pe lemn, multe dintre ele fiind donate de Constantin Brâncoveanu.

Mănăstirea Gura Motrului este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Mehedinți.

De la Original uploader was Albabos at ro.wikipedia - Transferred from rp.wikipedia; description page is/was here., CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4997025
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec