Mănăstirea Horezu

Cont afacere turistică
Mănăstirea Horezu
Mănăstirea Horezu
Mănăstirea Horezu

Mănăstirea Horezu (Hurezi) este o mănăstire de maici cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, situată la marginea satului Romanii de Sus ce se află la 3 km nord de drumul național ce leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu.

Mănăstirea Horezu, cea mai de seamă ctitorie a domnului Constantin Brâncoveanu, a fost construită între anii 1690-1693. Construcția a fost extinsă de stareții Dionisie Bălăcescu, Hrisant și Ioanichie. Mănăstirea a fost avariată în timpul cutremurului din 1738 și al războaielor turco-austriece și ruso-turce, de aceea s-au facut reparații notabile în mai multe rânduri.

Ansamblul monahal Hurezi, poate cel mai mare ansamblu monahal din țară, se întinde pe mai mult de 3 ha, cuprinzând mănăstirea propriu-zisă, Schitul Bolnița, Schitul Sfinților Apostoli și Schitul Sfântul Ștefan, dar și Biserica Sfinții Îngeri.
Mănăstirea propriu-zisă cuprinde biserica mare, palatul domnesc, trapeza și paraclisul, foișorul lui Dionisie, clopotnița, incinta interioară, curtea exterioară.

Mănăstirea Horezu este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Vălcea și pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

De la Miehs - Operă proprie, CC BY-SA 3.0 ro, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21585602
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec