Mănăstirea Lepșa

Cont afacere turistică
Mănăstirea Lepșa
Mănăstirea Lepșa
Mănăstirea Lepșa

Mănăstirea Lepșa este o mănăstire ortodoxă de maici situată în Munții Vrancei, în localitatea Lepșa. Biserica de lemn a mănăstirii este monument istoric.

Schitul Lepșa a fost întemeiat în anul 1774 ca obște de călugări, biserica inițială fiind în întregime din lemn. Se cunosc puține lucruri despre viața călugărilor de aici până în anul 1929, când un incendiu devastator a distrus în totalitatea biserica și celelalte clădiri. Aflată în chilia starețului, în momentul dezastrului, o icoană a Sfântului Nicolae, datând din secolul al XVII-lea, a scăpat incendiului.

Mănăstirea va fi refăcută între anii 1930-1936, biserica fiind construită din lemn de brad, pe amplasamentul bisericii arse. Regele Carol al II-lea dăruiește mănăstirii un policandru care împodobește biserica și în prezent. Mănăstirea primește și o icoană veche, datând din anul 1584, de la Ierusalim.

În anul 1950, mănăstirea este transformată în obște de maici. Comuniștii vor desființa mănăstirea, în anul 1959, transformând-o mai întâi în depozit de material lemnos, apoi în tabără școlară și, în cele din urmă, o vor abandona.

Episcopia Buzăului redeschide Schitul Lepșa în anul 1974, restaurează biserica și o resfințește în anul 1982.

Mănăstirea Lepșa se reînființează în anul 1990, iar după anul 2008 este construită o nouă biserică din zid.

De la Țetcu Mircea Rareș, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15914736
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec