Mănăstirea Neamț

Cont afacere turistică
Mănăstirea Neamț
Mănăstirea Neamț
Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț Mănăstirea Neamț

Mănăstirea Neamț este o mănăstire ortodoxă de călugări din județul Neamț, cea mai veche mănăstire din Moldova.

Biserica din piatră pe care o vedem azi a fost construită de Ștefan cel Mare și sfințită în anul 1497, după izbânda de la Codrii Cosminului, de către Mitropolitul Teoctist care va fi și înmormântat aici, în pridvor. În gropnița bisericii se află mormântul lui Ştefan al II-lea al Moldovei, fost domn al Moldovei și fiul lui Alexandru cel Bun cu o soție nelegitimă.

Nu există date exacte privind înființarea mănăstirii, însă, la sfârșitul secolului al XIV-lea, aici exista un schit cu o biserică de lemn (Biserica albă). Primul document scris care s-a păstrat despre Mănăstirea Neamț datează din anul 1407, de pe vremea lui Alexandru cel Bun.

Prima biserică de piatră a fost construită de voievodul Petru Mușat. Aceasta a fost serios afectată de cutremurul din anul 1471, astăzi biserica fiind dispărută.

Muzeul de la Manastirea Neamț prezintă manuscrise și tipărituri, obiecte de cult, broderii și țesături, picturi și sculpturi și alte obiecte vechi confecționate în mănăstire sau dăruite de binefăcători. Cele mai vechi manuscrise datează din timpul domniei lui Alexandru cel Bun. Muzeul prezintă catapeteasma din secolul al XV-lea, cea mai veche sculptură religioasă din Moldova.

Lângă mănăstire, funcționează Seminarul Teologic Veniamin Costachi și Biserica Sf. Ioan Iacob de la Neamţ.

Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec