Mănăstirea Sâmbăta de Sus

Cont afacere turistică
Mănăstirea Sâmbăta de Sus
Mănăstirea Sâmbăta de Sus
Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus Mănăstirea Sâmbăta de Sus

Mănăstirea Sâmbăta, cunoscută și ca Mănăstirea Brâncoveanu, este o mănăstire ortodoxă de călugări, situată în Stațiunea climaterică Sâmbăta din județul Brașov.

Prima biserică de lemn a fost construită în anul 1657 de către boierul Preda Brâncoveanu care, cu doar trei ani mai înainte, intrase în stăpânirea satului și a moșiei de la Sâmbăta de Sus. Pe locul acestei biserici, domnitorul Constantin Brâncoveanu va construi o biserică de piatră, în jurul anului 1696, biserică care va fi dărâmată cu tunul de către habsburgi în noiembrie 1785, în timpul tulburărilor religioase din Transilvania.

Ruinele Mănăstirii  Brâncoveanu
Ruinele Mănăstirii Brâncoveanu • sursa: http://www.manastireabrancoveanu.ro


Mănăstirea a rămas timp de 140 de ani o ruină, până în vara anului 1926 când Mitropolitul Nicolae Bălan a început refacerea bisericii. Biserica va fi reconstruită, păstrându-se stilul brâncovenesc și pictura interioară și va fi resfințită în data de 15 august 1946, în timpul regelui Mihai I, al cărui portret este pictat în interiorul bisericii. Portretul regelui a fost acoperit cu un strat de var de către comuniști și apoi redescoperit după anul 1989. Mitropolitul Nicolae Bălan, considerat al doilea ctitor al Mănăstirii, este înmormântat în interiorul bisericii.

A fost reconstruită și vechea clopotniță care a adăpostit cinci clopote până în anul 1997, an în care au fost mutate în turla unei noi clădiri.

Părintele Arsenie Boca și-a început viața monahală la Mănăstirea Sâmbăta în anul 1940, fiind numit stareț al mănăstirii în anul 1942. Va râmâne la Sâmbăta până în noiembrie 1948 când este mutat la Mănăstirea Prislop. Părintele Arsenie Boca a fost inițiatorul mișcării "de reînviere duhovnicească de la Sâmbăta", mișcare de inspirație legionară, motiv pentru care a fost arestat și schingiut în anii 1945 și 1948.

Poză de la Hans-Peter.Fuchs - Operă proprie, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11183045
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec