Mănăstirea Secu

Cont afacere turistică
Mănăstirea Secu
Mănăstirea Secu
Mănăstirea Secu Mănăstirea Secu Mănăstirea Secu Mănăstirea Secu Mănăstirea Secu Mănăstirea Secu Mănăstirea Secu Mănăstirea Secu Mănăstirea Secu Mănăstirea Secu

Mănăstirea Secu este una dintre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Moldova și este situată între localitățile Vânători și Pipirig din județul Neamț.

Prima mănăstire documentată a fost întemeiată în anul 1530 de către un grup de călugări condus de Zosima și a fost cunoscută ca Schitul lui Zosima. Domnitorul Petru Rareș (1527-1546) construiește biserica schitului pe locul actualei biserici a cimitirului, în timp ce soția și fii acestuia îngrădesc schitul cu un zid de piatră (1550), zid din care încă se mai păstrează o mică parte la intrarea în mănăstire.

Vornicul Nestor Ureche, tatal cronicarului Grigore Ureche, împreună cu soția sa Mitrofana, ctitoresc în anul 1602 noua mănăstire din piatra, cu biserica în mijlocul unei cetăți de formă dreptunghiulară. Mănăstirea a fost construită în mai puțin de 4 luni.

Mănăstirea Secu adăpostește Icoana Maicii Domnului Cipriota, dăruită de către domnitorul Vasile Lupu Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei (Mitropolit între anii 1632-1653) în anul 1647, și moaștele acestui Sfânt.

Ctitorii Nestor Ureche și soția sa Mitrofana sunt înmormântați în interiorul bisericii.

Mănăstirea Secu prezintă și un muzeu care expune veșminte, manuscrise, tipărituri și obiecte de metal vechi. Printre acestea se află un Evangheliar în manuscris ce datează din secolul XIV și Pravila lui Matei Basarab tiparită la Târgoviște în anul 1652.

Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec