Mănăstirea Tismana

Cont afacere turistică
Mănăstirea Tismana
Mănăstirea Tismana
Mănăstirea Tismana

Mănăstirea Tismana este situată la 4 km de localitatea Tismana, accesul făcându-se de pe drumul ce leagă Târgu Jiu de Baia de Aramă.

Mănăstirea Tismana este cea mai veche mănăstire cu viaţă monahală din Ţara Românească, fiind întemeiată de Sfântul Nicodim cu ajutorul voievodului Radu I în anul 1377. Biserica actuală este începută în timpul lui Radu I Basarab şi terminată de fiii săi, Dan I şi Mircea cel Bătrân. Lucrările continuă şi sub următorii voievozi: Neagoe Basarab, Radu Paisie, Petru cel Tânăr, Matei Basarab. Aici Tudor Vladimirescu a organizat o bază de pregătire a Revoluţiei din 1821 având rolul de cetate de apărare. Pe vremea prinţului Bibescu, partea de sud a fost transformată în palat domnesc. Între 1943-1947, mareşalul Antonescu ascunde aici o parte din tezaurul României.
De-a lungul timpului, ansamblul monahal a cunoscut mai multe distrugeri, apoi restaurări şi transformări. Lucrările de consolidare, de punere în valoare a stilului românesc de artă şi arhitectură continuă şi astăzi.

Deasupra mănăstirii se află peştera unde la bătrâneţe, Sfântul Nicodim s-a retras în post şi rugăciune.

În muzeul mănăstirii se află obiecte de cult de mare valoare, carte veche şi manuscrise, fresce din anul 1732, uşile vechii biserici.

Mănăstirea Tismana este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Gorj.

De la Nicu Farcaș - Operă proprie, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58484933
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec