Muntele de sare Praid

Cont afacere turistică
Muntele de sare Praid
Muntele de sare Praid
Muntele de sare Praid

Muntele de sare Praid (în maghiară Sóhát) este un monument al naturii și reprezintă o arie protejată de interes național situată pe teritoriul comunei Praid din județul Harghita, la sud-estul Dealului Sării.

În urmă cu aproximativ 13,5 milioane de ani, pe actualul teritoriu al Transilvaniei exista o mare foarte caldă și puțin adâncă. Pe măsură ce aceasta s-a retras, s-a format un strat de sare de aproximativ 400 m grosime. Sedimentele depuse deasupra stratului de sare au creat o presiune foarte mare care a făcut ca sarea să migreze către marginile suprafeței ocupate, unde scoarța era mai slabă, și s-a ridicat în corpuri cu formă de ciupercă și peste 1.000 m înălțime, uneori ajungând până la suprafață. Corpul de sare de la Praid este cel mai mare corp de sare gemă din țară, cu o adâncime de aproximativ 2,7 km și ocupând, în plan orizontal, o suprafață de formă aproximativ elipsoidală cu diametrele de 1,2 și 1,4 km.

Muntele de sare Praid este o zonă în care corpul de sare se ridică până la suprafață. Aria protejată ocupă o suprafață de aproximativ 60 ha și este acoperită de o vegetație săracă halofilă, specifică sărăturilor, planta cea mai cunoscută fiind brânca sau brădișor de sărătură (Salicornia europaea).

Dealul Sării a fost secționat de apele părâului Corund, ajutat și de eroziunea produsă de izvoarele cu apă sărată, precum și de dolinele create natural prin prăbușire și de golurile create de om prin exploatările de suprafață, formând Cheile sau Canionul Corundului. Din dealul mare, s-a separat un deal mai mic, Corbul Mic-Kisholló, de cealaltă parte a canionului.

Canionul, care se întinde pe o distanță de aproximativ 1 km, se poate vizita, într-o plimbare de 2 ore, pe un traseu amenajat și care include stânci și pereți de sare, câteva doline semi-închise și intrarea în prima mină de sare.

Poză de la Bogdan Muraru - Operă proprie, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28008326
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec