Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Cont afacere turistică
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța este situat în zona orașului vechi, în fosta clădire a Primăriei, aproape de Portul turistic.

Muzeul a fost înființat în anul 1878 în clădirea Prefecturii, care se afla la aproape 300 m de actuala locație, cu materialele arheologice adunate cu ocazia lucrărilor de extindere ale orașului Constanța. Un incendiu puternic distruge clădirea Prefecturii în anul 1882, piesele salvate fiind depozitate în diferite locații, în principal la gimnaziul Mircea cel Bătrân. Muzeul se dezorganizează.

În anul 1911, istoricul Vasile Pârvan preia conducerea muzeului și obţine sprijin financiar pentru efectuarea de cercetări arheologice în aria fostei cetății antice Tomis. Muzeul este reînființat (1911) și funcționează într-o clădire dată de primărie (1912), apoi este amenajată o aripă a Primăriei (1928) care este inaugurată în 1930. În anul 1937, secția de arheologie este mutată în actualul sediu al Acvariului. Muzeul își încetatează activitatea în timpul celui de-al doilea război mondial.

Spațiul devine insuficient pe măsură ce colecțiile cresc. Mai întâi, muzeului i se alocă localul vechii Facultăți de piscicultură (1957), apoi, în anul 1977 i se oferă toată clădirea Primăriei.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța expune, pe trei nivele, colecții de piese neolitice, din perioada sclavagistă, sarcofage din secolele I - III, amfore greco-romane, statuete reprezentând zeități grecești și opere de artă, reprezentative pentru istoria veche şi medievală a Dobrogei.

Una dintre cele mai importante piese este statuia șarpelui Glykon descoperită în anul 1962 într-un tezaur antic de 24 de piese lucrate în marmură, care este și emblema muzeului.


Program de vizitare:
» 1 mai - 30 septembrie: luni - duminică, 09:00 - 20:00
» 1 octombrie - 30 aprilie: luni şi marţi - închis | miercuri - duminică, 09.00 - 17.00 |

Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec