Peștera Ghețarul de la Focul Viu

Cont afacere turistică
Peștera Ghețarul de la Focul Viu
Peștera Ghețarul de la Focul Viu
Peștera Ghețarul de la Focul Viu

Peștera Ghețarul de la Focul Viu se află pe aria Parcului Natural Apuseni, în Munții Bihorului, pe Valea Galbenă.

Peștera Ghețarul de la Focul Viu adăpostește al treilea bloc de gheață ca marime din România, după Ghețarul Scărișoara și Avenul Borțig. Peștera este localizată la o altitudine de aproximativ 1165 m. Intrarea în peșteră este joasă și se continuă cu o galerie ce coboară abrupt până la Sala Mare, ce adăpostește blocul de gheață fosilă cu un volum de aproximativ 25000 mc și continuă cu Sala Mică. Accesul în peșteră se face pe o scară de lemn, pe o lungime de 20 m și o diferență de nivel de 10 m. Vizitarea de către turiști este permisă până la balustrada din lemn amenajată.

Bolta Sălii Mari prezintă o fereastră mare prin care au căzut înăuntru trunchiuri, frunze, zăpadă ce au format o movilă mare. Razele soarelui intră prin fereastra tavanul scânteind, mai ales în vremea amiezei, grupurile de stalagmite de gheață, creând un decor feeric.

Cel mai cunoscut traseu ce include ca obiectiv Ghețarul de la Focul Viu este Circuitul Galbenei cu marcaj punct galben, ce pornește de la Cabana Padiș. Traseul este lung și obositor, cu porțiuni cu dificultate ridicată, interzis iarna.

De la Magda.adgaM - Operă proprie, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23085658
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec