Peștera Scărișoara

Cont afacere turistică
Peștera Scărișoara
Peștera Scărișoara
Peștera Scărișoara

Peștera Scărișoara, numită și Ghețarul de la Scărișoara face parte din Parcul Natural Apuseni și se află situată în Munții Bihorului, aparținând de comuna Gârda de Sus.

Peștera Scărișoara este o peșteră naturală locuită de om, menționată pentru prima data în anul 1847. Peștera este localizată la o altitudine de 1165 m, la marginea platoului carstic Scărișoara. Accesul în peșteră se face printr-un aven de 50 m diametru, prin care pătrunde lumina în interior. Peștera are lungimea de 720 m și adâncimea de 105 m și este compusă din Sala Mare din care se deschid 3 intrări ce duc în Sala Mică și Biserica Veche dispuse una după alta, Galeria Maxim Pop care continuă cu Rezervația Mare din care se urcă în Catedrală, apoi printr-o fereastră în Culoarul Coman (cel mai cald sector al peșterii, +5 °C) și Rezervația Mică care continuă cu Palatul Sânzienei.

În Sala Mare se află cel mai mare ghețar subteran din România, vechi de circa 3500 de ani, având un volum de 75000 mc, formând planșeul acestei săli ce se prelungește în Rezervația Mare, Biserică și Rezervația Mică. În aceste trei săli se dezvoltă stalagmite de gheață, cu dimensiuni variabile.

Datorită faptului ca aceasta este una dintre cele mai cunoscute peșteri din Munții Apuseni, există numeroase trasee și marcaje turistice care se pot urma pentru a ajunge aici.

De la Țetcu Mircea Rareș - Operă proprie, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53842772
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec