Peștera Urșilor

Cont afacere turistică
Peștera Urșilor
Peștera Urșilor
Peștera Urșilor

Peștera Urșilor este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din țară și este situată în Munții Apuseni, aproape de satul Chișcău din județul Bihor.

Peștera a fost descoperită recent, în data de 17 septembrie 1975, cu ocazia unei dinamitări controlate executate la cariera de marmură din zonă. Minerul Traian Curta a remarcat o crăpătură în stâncă, fiind de asemenea primul om care a intrat în peșteră și a descoperit schelete care nu au putut fi atribuite în acel moment vreunei specii de animale cunoscute, aparținând unor animale de dimensiuni mai mari decât speciile actuale de urși. Primele speculații ale minerilor și localnicilor au fost acelea că peștera ar fi fost locuită de zmei. Cercetările ulterioare au scos la iveală că cele mai multe fosile aparțin ursului de cavernă, specie dispărută în urmă cu aproximativ 15.000 de ani, dar au fost găsite și fosile de capră neagră, ibex, leu și hienă de peșteră. Peștera reprezenta un adăpost pentru animale, dar și locul în care ursul de peșteră se retrăgea să moară la bătrânețe.

Cercetarile au stabilit că cele mai vechi oase au o vârstă de 100.000 ani, în timp ce cele mai recente datează de acum 17.000 de ani. Ursul de peșteră avea până la 4 metri înălțime, în poziția în 2 labe, și o greutate de până la 1.000 Kg.

Peștera Urșilor a fost amenajată la standarde internaționale și a fost deschisă publicului în data de 14 iulie 1980.

Schema Peștera Urșilor
Poză de la DP, https://ro.wikipedia.org/w/index.php?curid=153158


Peștera are o lungime de peste 1.500 m și se compune din galerii și săli situate pe două nivele. Nivelul superior, lung de 488 m, poate fi vizitat de către turiști și include: Galeria Urșilor, Galeria Emil Racoviță, Galeria Lumânărilor, Sala Lumânărilor, Sala Spaghetelor, Sala Oaselor.

Nivelul inferior, lung de 521 m, este rezervat doar pentru cercetări științifice.

În peșteră există numeroase stalactite și stalagmite, iar temperatura și umiditatea sunt menținute constante pe tot parcursul anului, respectiv de 10°C și 97%.

În exterior, turiștii au la dispoziție un bar, un muzeu speologic și un stand cu suveniruri. Peștera este vizitată anual de peste 200.000 de turiști.

Poză de la Zátonyi Sándor, (ifj.) Fizped - Operă proprie, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26325780
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec