Salina Praid

Cont afacere turistică
Salina Praid
Salina Praid
Salina Praid

Salina Praid este o mină de sare gemă situată în localitatea Praid din județul Harghita, sub Dealul Sării.

În urmă cu aproximativ 13,5 milioane de ani, pe actualul teritoriu al Transilvaniei exista o mare foarte caldă și puțin adâncă. Pe măsură ce aceasta s-a retras, s-a format un strat de sare de aproximativ 400 m grosime. Sedimentele depuse deasupra stratului de sare au creat o presiune foarte mare care a făcut ca sarea să migreze către marginile suprafeței ocupate, unde scoarța era mai slabă, și s-a ridicat în corpuri cu formă de ciupercă și peste 1.000 m înălțime, uneori ajungând până la suprafață. Corpul de sare de la Praid este cel mai mare corp de sare gemă din țară, cu o adâncime de aproximativ 2,7 km și ocupând, în plan orizontal, o suprafață de formă aproximativ elipsoidală cu diametrele de 1,2 și 1,4 km.

Romanii sunt primii exploatatori ai zăcământului de sare de la Praid. Aceștia foloseau o tehnică de exploatare la suprafață, săpând gropi patrulatere cu o adâncime de până la 12-15 m, de unde, folosind tehnici simple, puteau scoate cu ușurință blocurile de sare, după care gropile erau părăsite, acestea umplându-se ulterior cu apă și formând mici lacuri. Exploatările de suprafață au continuat, viața secuilor din zonă fiind strict legată de drepturile și privilegiile legate de mineritul şi comercializarea sării. Prima atestare documentară privind mineritul în Praid datează din anul 1222.

Exploatarea de adâncime a început în anul 1762, odată cu deschiderea Ocnei-clopot József, și a luat amploare în anul 1787, an în care zăcământul de sare din Praid trece în proprietatea statului austriac. Mai multe mine au fost deschise de atunci, ultima, Sectorul Telegdy, a fost dată în exploatare în anul 1994.

În goluri subterane formate în urma exploatării, s-a dezvoltat un microclimat de salină, cu un aer puternic ionizat, temperaturi relativ constante de 16 °C, umiditate scazută și presiune atmosferică mai ridicată decât la suprafață, microclimat foarte eficient în tratarea unor afecțiuni respiratorii prin inhalarea aerului din mină.

În interiorul salinei, la o adâncime de 120 m față de suprafață, a fost amenajată o bază de tratament, inițial deschisă în anul 1960 în Mina Dózsa (Doja) și apoi mutată în anul 1980 la Orizontul 50. Baza de tratament dispune de sistem de iluminat, acces Internet wireless, televiziune, terenuri de joacă pentru copii, spaţii de recreere, o capelă, cafenea, cramă, cinema 3D şi o farmacie cu produse naturiste. Accesul se face cu autobuzele salinei, pe un traseu de 1250 m, și o coborâre de 247 de trepte.

Pe traseul de ieşire, la Orizontul 60, se află zona de vizitare Panorama Mina József, unde este prezentată tehnica folosită în trecut pentru exploatarea sării în subteran.

Salina Praid deține și un Ștrand cu apă sărată, iar în interiorul salinei este amenajat singurul parc de aventură din Europa, Club Aventura Praid.


Program: 08.00 - 18.00, ultima intrare 16.50 (19.04 - 01.05) | 08.00-16.00, ultima intrare 14.50 (02.05 - 16.05)| 08.00-20.00, ultima intrare 18.50 (17.05 - 30.09)
Preț pentru o singură intrare: adulți (luni - vineri) - 30 lei | adulți (sâmbătă - duminică) - 35 lei | copii (luni - vineri) - 20 lei | copii (sâmbătă - duminică) - 25 lei | persoană cu dizabilităţi (luni - vineri) - 20 lei | persoană cu dizabilităţi (sâmbătă - duminică) - 25 lei |

Poză de la KeFe - Originally from hu.wikipedia, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4070081
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec