Sarmizegetusa Regia

Cont afacere turistică
Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia (cea regească) a fost capitala și cel mai important centru politico-militar și religios al statului dac până la cucerirea lui de către romani. Situl arheologic se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina din Munţii Orăştiei, la 35 km de Orăștie.

Se estimează că cetatea a fost construită în secolele III-II î. Hr, dar este posibil să fie cu 600 de ani mai veche.

În secolul I î. Hr, Burebista construiește un sistem defensiv de fortificații în Munții Orăștiei și mută centrul de putere de la presupusa capitală Argedava, a cărei locație nu se știe cu exactitate, la una dintre cetățile Sarmizegetusa sau Costești-Cetățuie. Este posibil ca, la început, Sarmizegetusa să fi fost doar un centru religios.

Sarmizegetusa va atinge apogeul în vremea regelui Decebal, când era cu siguranță capitala Daciei și sistemul defensiv de fortificații din Munții Orăștiei includea șase cetăți puternice (Sarmizegetusa, Luncani-Piatra Roșie, Costești-Blidaru, Costești-Cetățuie, Căpâlna și Bănița), toate incluse azi în patrimoniul cultural mondial UNESCO.


Sarmizegetusa Regia, cea mai mare fortificație dacică, a fost construită pe cinci terase amplasate pe vârful unei stânci, la 1.200 m înălțime și ocupa o suprafață de aproximativ 30 hectare.

Cetatea este parțial distrusă de romani în anul 102, reconstruită de daci și în cele din urmă evacuată și distrusă în anul 106. Romanii vor muta capitala la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, construită de către împăratul Traian, între anii 108-110, și care este situată la 40 km distanță de Sarmizegetusa Regia.

Poză de la User:Oroles - Operă proprie, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7610014
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec