Tinovul Mohoș

Cont afacere turistică
Tinovul Mohoș
Tinovul Mohoș
Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș este un tinov (mlaștină săracă în substanțe minerale și nutritive) situat în craterul unui vulcan stins, pe muntele Ciomatu din Carpații Orientali, în apropiere de stațiunea Tușnad.

Muntele Ciomatul are două cratere vulcanice. În craterul Ciomatu Mic sau simplu Ciomatu, care este un crater închis, s-a format Lacul Sfânta Ana. În craterul Mohoșul sau Ciomatu Mare, care este un crater deschis, s-a format Tinovul Mohoș. Tinovul Mohoş are o suprafaţă de 80 ha, de patru ori mai mare decât a Lacului Sfânta Ana.

Tinovul Mohoș a fost inițial un lac care, printr-un proces de colmatare care a favorizat dezvoltarea muşchiului de turbă, s-a transformat într-un tinov cu doar câteva ochiuri de apă rămase, de o culoare neagră. Stratul de turbă are între 10 și 20 m grosime, deasupra acestuia dezvoltându-se o pădure de pin și mesteacăn. Flora este foarte bogată, incluzând planta carnivoră Roua cerului (Drosera Rotundifolia). Fauna este constituită din păsări, amfibieni, precum și mamifere mari ca ursul, lupul și râsul.

Tinovul Mohoș este o rezervație naturală. Zona este destul de periculoasă, atât datorită mamiferelor mari cât și a instabilității turbei pe anumite porțiuni, vizitarea făcându-se numai cu un ghid însoțitor, cu plecarea stabilită la ore fixe, între 10:00-18:00. Turul durează mai puțin de o oră, pe un traseu marcat și amenajat cu podeţe şi plăci de lemn, care împiedică scufundarea, și include vizitarea a două ochiuri de apă.

Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec