Turnul Alb din Brașov

Cont afacere turistică
Turnul Alb din Brașov
Turnul Alb din Brașov
Turnul Alb din Brașov Turnul Alb din Brașov Turnul Alb din Brașov Turnul Alb din Brașov Turnul Alb din Brașov Turnul Alb din Brașov Turnul Alb din Brașov Turnul Alb din Brașov

Turnul Alb este este cea mai înaltă fortificație de apărare din vechea Cetate a Brașovului.

Cetatea Brașovului a avut cinci turnuri exterioare, dintre acestea doar două mai există azi, Turnul Negru și Turnul Alb. Turnul Cizmarilor și Turnul Cuțitarilor au dispărut în secolul al XVIII-lea, iar al cincilea turn s-a aflat pe locul Cetățuii. În afara lor, pe zidurile cetății, existau un număr de 28 de turnuri de pulbere, fiecare apărat de câte o breaslă.

Turnul a fost construit undeva între anii 1460-1494 pe un teren de pe dealul Warthe aflat la peste 30 m diferență de nivel față de zidurile orașului, are 5 nivele, ziduri de 4 m grosime la bază și o înălțime de 20 m înspre oraș și 18 m înspre deal.

Aprovizionarea cu provizii, muniții și apărători se făcea prin Bastionul Graft, situal la 59 m distanță, accesul realizându-se printr-un pod în pantă până la baza turnului și apoi o scară.

Turnul Alb a fost repartizat spre apărare breslelor de cositorari și arămari. Datorită numărului mic de meșteri cositori, în 1678 aceștia răscumpără obligația de apărare a turnului.

În marele incendiu din anul 1689, turnul arde și va fi reconstruit abia în anul 1723.

Astăzi, Turnul Alb adăpostește un punct muzeal.

Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec