Vulcanii noroioși

Cont afacere turistică
Vulcanii noroioși
Vulcanii noroioși
Vulcanii noroioși Vulcanii noroioși Vulcanii noroioși Vulcanii noroioși Vulcanii noroioși Vulcanii noroioși Vulcanii noroioși Vulcanii noroioși Vulcanii noroioși
Vulcanii noroioși sunt o arie protejată aflată în Subcarpații Buzăului, pe raza comunelor Berca și Scorțoasa din județul Buzău, în două puncte separate, numite Pâclele Mici (Berca) și Pâclele Mari (Scorțoasa). Pâclă înseamnă vulcan noroios, cele Mari având 3 cratere de peste 1,5 m, în timp ce la cele Mici craterele variază între 10 și 100 cm.
Vulcani noroioși sunt formați de gazele naturale provenind de la adâncimi de peste 3.000 m, care trec printr-un acvifer (strat geologic permeabil și saturat de apă) mărginit de un strat de argilă. Gazele împing spre suprafață amestecul rece de apă cu argilă care se usucă în contact cu aerul, formând structuri de formă conică asemănătoare unor vulcani.
Deși pe glob există aproximativ 1.100 de vulcani noroioși, inclusiv cei de pe fundul mărilor, în Europa numărul lor este mic. Vulcanii noroioși din Buzău sunt cei mai spectaculoși de pe continent.
Solul din jurul Vulcanilor noroioși este sulfuros și sărat, lipsit de vegetația obișnuită. Totuși, unele specii de plante (Nitraria Schoberi și Obione Verrucifera) s-au adaptat la acest mediu.
Zona vulcanilor de la Pâclele Mici ocupă o suprafață de 16,5 ha, în timp ce cea de la Pâclele Mari ocupă mai puțin, și anume 15,2 ha.
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec